Eksperiment: Lag egene krystaller

iStock 90640110 ativiteter til barn

Du vil trenge:

 1. Boraks (du kan finne dette i vaskeseksjonen i en dagligvarebutikk)
 2. Varmt vann
 3. En glasskrukke eller et glass
 4. En tråd, ulltråd fungerer bra
 5. En blyant eller popsiclepinne
 6. En klesklype (valgfritt)
 7. Matfarging (valgfritt)

Fremgangsmåte:

 1. Fyll glasskrukken med varmt vann.

 2. Tilsett boraks i vannet, en spiseskje av gangen. Rør etter hver spiseskje for å oppløse boraks. Fortsett å tilsette boraks til det ikke lenger oppløses i vannet. Dette betyr at du har skapt en mettet løsning, som er nødvendig for å dyrke krystaller.

 3. (Valgfritt) Tilsett noen dråper matfarging hvis du vil at krystallene dine skal ha farge.

 4. Knytt en ende av tråden rundt midten av blyanten eller popsiclepinnen. Du kan bruke en klesklype til å holde tråden på plass om nødvendig.

 5. Senk den andre enden av tråden ned i boraksløsningen. Sørg for at tråden ikke berører sidene eller bunnen av krukken, da krystallene trenger plass til å vokse.

 6. La krukken sitte stille på et trygt sted hvor den ikke vil bli forstyrret. Dette er viktig, siden krystallene trenger ro for å vokse.

 7. Vent og se krystallene vokse! Du skal begynne å se krystallvekst etter en dag, men for best resultat, la det sitte i minst en uke. Du vil se at boraks krystallene vokser langs tråden og danner en vakker krystallformasjon.

Husk alltid å overvåke barn når de håndterer boraks og varmt vann, og forklar at de ferdige krystallene ikke er spiselige. Ha det gøy med vitenskapen!

Les mer

Innledning: Krystaller har fascinert mennesker i årtusener med sin strålende skjønnhet og mystiske egenskaper. Men visste du at du kan utforske denne magien selv ved å lage dine egne krystaller? Ikke bare er det en spennende og engasjerende aktivitet, men det kan også være en flott måte å lære om vitenskapen bak krystallvekst og utforske prinsippene innen kjemi og fysikk. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom et enkelt eksperiment for å lage egne krystaller hjemme. Klar til å oppdage den naturlige skjønnheten som venter på deg?

 1. Forberedelse: For å komme i gang trenger du noen grunnleggende materialer. Her er en liste over det du trenger:
 • Renset vann
 • Ett eller flere krystalliseringsmidler (som boraks, salter eller sukker)
 • En glassbeholder eller et glass
 • En ren pinne eller garnbit
 • Matfarging (valgfritt)
 1. Prosedyre: a. Varm opp en kopp vann til kokepunktet og hell det i glassbeholderen. b. Tilsett krystalliseringsmiddelet gradvis i vannet mens du rører, til middelet ikke løses opp mer (metningspunktet). Du kan eksperimentere med forskjellige krystalliseringsmidler for å oppnå ulike typer krystaller. c. Hvis du ønsker å legge til farge i krystallene dine, kan du tilsette noen dråper matfarging og røre godt. d. La blandingen avkjøles i noen minutter, og deretter senk ned pinnen eller garnbiten i væsken, slik at den berører bunnen av glasset. Dette vil gi en base for krystallene å vokse på. e. Plasser glasset på et sted hvor det ikke blir forstyrret, og la det stå i flere dager eller uker. I løpet av denne tiden vil krystallene gradvis vokse og danne vakre strukturer.

 2. Utforskning og observasjon: Mens krystallene dine vokser, kan du observere og utforske ulike aspekter ved prosessen. Her er noen ting du kan se etter og notere:

 • Hvilken form og struktur tar krystallene? Er de firkantede, sekskantede eller har de andre komplekse mønstre?
 • Hvordan endres krystallenes utseende og størrelse over tid?
 • Hva skjer hvis du bruker forskjellige krystalliseringsmidler eller endrer konsentrasjonen?
 • Hvilken rolle spiller temperaturen i krystallveksten?
 1. Konklusjon: Å lage egne krystaller er ikke bare en spennende og underholdende aktivitet, men det kan også lære oss mye om vitenskapen bak krystallvekst. Gjennom dette eksperimentet får vi en un

ik mulighet til å se den naturlige skjønnheten og kompleksiteten som finnes i krystallstrukturen. Det er en påminnelse om hvor fantastisk verden rundt oss kan være, og en oppfordring til å utforske og forstå mer av den.

Så ta fatt på denne reisen inn i krystallenes verden, og nyt skjønnheten og gleden ved å skape dine egne unike krystaller. Utforsk, observer og la deg fascinere av den naturlige skjønnheten som oppstår når vitenskap og kreativitet møtes. God eksperimentering!