Eksperiment: luftballong

iStock 619248528 ativiteter til barn

Å lage en enkel luftballong kan være en morsom og lærerik aktivitet for barn. Her er en trinnvis guide på hvordan du kan lage en enkel luftballong ved bruk av husholdningsartikler:

Materialer:

 1. Tynn plastsekk (for eksempel en renserisekk)
 2. Tynn ståltråd
 3. Fire telys
 4. Tape
 5. Fyrstikker eller lighter
 6. Hjelp fra en voksen

Instruksjoner:

 1. Åpne plastsekken helt og glatt ut eventuelle rynker. Dette vil bli ballongen din, så pass på at det ikke er noen hull eller revner i sekken.
 2. Lag en ramme for telysene ved å bøye ståltråden til en firkantet form. Rammen bør være stor nok til å holde alle fire telysene, men liten nok til å passe komfortabelt under plastsekken.
 3. Fest telysene til rammen med tape. Pass på at de er jevnt fordelt på rammen.
 4. Fest rammen med telysene til bunnen av plastsekken. Pass på at den henger sentrert under åpningen av sekken. Bruk tape for å feste rammen til sekken.
 5. Nå er du klar til å sende opp ballongen. Dette trinnet bør gjøres utendørs og med hjelp fra en voksen. Telysene skal tennes en etter en. Når alle fire telysene er tent, vil varmen fra telysene få luften i sekken til å bli varmere enn luften utenfor. Etter litt tid skal sekken begynne å stige.
 6. Slipp forsiktig ballongen og se den stige til himmels!

Advarsel: Vær oppmerksom på at selv om dette er en morsom eksperiment, er det også en brannfare. Du bør alltid ha en voksen til stede, og du bør ikke gjøre dette i nærheten av trær, bygninger eller andre brennbare materialer. I tillegg er det viktig å merke seg at i mange land er det ulovlig å sende opp hjemmelagde luftballonger på grunn av brannfaren de kan utgjøre. Sjekk lokale lover og forskrifter før du prøver dette eksperimentet.

Les mer

Utforsk vitenskapen bak luftfyllte eventyr med vårt spennende eksperiment: Luftballong! Dette enkle og lærerike prosjektet tar barna med på en reise inn i grunnleggende fysiske prinsipper. Gjennom å skape deres egen luftballong og se den stige mot himmelen, vil barna oppdage konsepter som varme, lufttrykk og oppdrift på en engasjerende måte. Vår trinnvise veiledning sikrer at eksperimentet er både moro og lærerikt, og gir en hands-on opplevelse som fremmer nysgjerrighet og utforskning. Prøv vårt Luftballong-eksperiment i dag og gi barna en annerledes måte å lære og utforske på!